Bademler Köyü

Tiyatro oynanan köy: Bademler
Güzelbahçe ve Seferihisar ilçeleri arasındaki boğazın tam ortasındaki tepelik alana kurulu bir Alevi köyü olan Bademler; bir nevi ilklerin köyüdür. Tarihi yaklaşık 300 yıl öncesine dayanan köy, ünlü Susuz Yaz filminin burada çekilmesi ile adını duyurmuştur.


Okuma yazma bilmeyen tek kişinin dahi olmadığı Bademler’de, 1969 yılında ilk tiyatro binası kurulmuş, günümüze kadar da aktif olarak kullanılması sağlanmıştır. Her yıl Dünya Tiyatrolar Günü olan 27 Mart’ta oyun sergilenmekte, oyuncular da köylülerden oluşmaktadır. Çocuk Oyuncakları Müzesi’ne de sahip olan Bademler, artık doğal yaşam köyü ile de anılmaktadır.

Pazar yeri


Bademler'deki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arazisine, içinde bungalov evler, üretim parselleri, yürüyüş ve bisiklet yollarının da bulunduğu 'Doğal Yaşam Köyü' kuran Büyükşehir Belediyesi, çiçek alımlarıyla ayağa kaldırdığı üreticileri bir de 'ekoturizmle' tanıştırdı.


İzmir'in yeni Doğal Yaşam Köyü, kent yaşamının koşuşturmasından ve stresinden yorulanlar için bir 'kaçış noktası' olacak. Bademler'deki yaklaşık 315 dekar alan üzerine 4 milyon liralık yatırımla kurulan Doğal Yaşam Köyü'nde yaklaşık 10 bin adet ağaç, çiçek üretim seraları, soğuk hava deposu, fide dikim bölümü ve idari binalar yer alıyor. Konaklamalı ziyaretçiler için ayrıca 10 adet bungalov ev, üretim parselleri, yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunuyor.


Köyün konukları, doğanın eşsiz güzelliklerini ağaçların arasında gizlenmiş bungalovlarda izlerken, yörenin en köklü ve en kültürlü köylerinden Bademler'in deneyimli üreticilerinden salça, tarhana, reçel, turşu ve köy ekmeği gibi ürünlerin yapımını öğrenecek; kerpiç atölyesinde köy fırını ve hayvan barınakları için kerpiç dökecek.


Ziyaretçiler ayrıca, kooperatifin çiçek seralarındaki üretim sürecine katılabilecekleri gibi, zeytin toplayıp kooperatifin taş kırım zeytinyağı fabrikasında zeytin sıkımı da yapabilecek. Bu çalışmalarda kent insanının hem doğayla, tarımsal üretimle ve köy yaşamıyla buluşması hem de tarımsal üretimi ve köyün geleneksel kültürünü öğrenme ve deneyimleme olanağı sağlanacak.

Oyuncak Müzesi


Yapmadan Dönme!

» Bademler Tiyatro Binasını gezmeden,
» Oyuncak müzesini görmeden,
» Derme devşirme çorbasından içmeden DÖNME!

Bademler Köyünde Ne Yenir?
Kuzu kol sarma; yöresel otlar, yumurta, un ve lordan yapılan Çalkama; gelincik çiçeğinden yapılan Gelincik Şurubu ve Damat Helvası Bademler köyünde meşhur.

Bademler Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Bademler Köyü, İzmir’e 35, Urla’ya 9 kilometre mesafede yer alıyor. İzmir, Karabağlar, Fahrettin Altay durağından her bir saatte bir köye otobüs kalkıyor. Ayrıca Bademler köyüne İzmir'den 320 numaralı belediye otobüsüyle gidilebiliyor.

Yorum Yap
Hava