Germiyan Köyü

Türkiye’nin ilk slow food köyü: Germiyan
Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk yer olan Germiyan Köyü, Çeşme’ye bağlı bir Türkmen köyüdür. Köy konseyi ve yerel yetkililerin, İtalya ile yürüttükleri 3 yıllık sürecin ardından, Mayıs 2016 itibariyle Türkiye’nin ilk Slow Food köyü olmayı başarmışlar.



Katkısız gıdalar üretilen ve geleneksel yemeklerin yaşatılmasına çalışılan köyde yetiştirilen ürünler, evlerin önünde ya da kurulan tezgahlarda satılıyor. Köye yolunuz düşerse ekşi maya ile yapılan ve odun ateşinde pişirilen Germiyan Ekmeği ve Kopanisti peynirini, bir de köy kahvesindeki bitkisel çayları mutlaka tatmanız önerilir.


Sokaklarında gezerken, çiftçilikle ve güzel sanatlarla uğraşan Nuran Eren’in otantik çizimleri dikkatinizi çekecek. Beyaz badanalı evlerin duvarlarına yapılan çiçek çizimleri, köye farklı bir güzellik katıyor.



Germiyan Köyü Gezilecek Yerler

  • Pazar Yeri
  • Kahve
  • Yaşar Babanın Çiftliği
  • Festivaller
  • Evler


1. Pazar Yeri
“Yavaş Gıda” hareketine katılan ilk yerleşim yeri olan Germiyan Köyü’nde tamamen organik ürünlerden oluşan gıdalar ile kurulan pazardan yapacağınız alış-veriş size doğal ve hormonsuz ürünlerin lezzetini sunacak.

2. Kahve
Köye ilk geldiğinizde hem dinlenebileceğiniz, hem de sıcak köy haklı ile muhabbet ederken kahve ya da çayınızı yudumlayabileceğiniz kahveye uğramadan köy turuna başlamayın. Sıcacık insanlardan köy hakkında her şeyi öğrenebilir, güzel sohbetlerle unutulmaz dostluklar kurabilirsiniz.

3. Yaşar Babanın Çiftliği
Germiyan Köyü’nde organik kahvaltı ve kendin pişir kendin ye olanakları sunan Yaşar Babanın Çiftliği sanki bir cennet bahçesi. Tavuk, tavşan, ördek, köpek, kaz, at ve papağan gibi bir çok hayvanı barındıran çiftliğe mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

4. Festivaller
Eğer Çeşme Germiyan Köyü’ne yolunuz Ekim ayında düşerse tam bir organik festival olan organizasyonda organik tarım ürünleri, Germiyan Ekmeği’nin tadına bakmanın yanı sıra köyün tarihi ile ilgili sergiler, geleneksel ve yöresel kıyafet sergilerini gezebilirsiniz.

5. Evler
Germiyan Köyü’nü diğer köylerden ayıran en büyük özellik ise evlerin duvarlarında bulunan resimler. Köyde yaşayan ve herkes tarafından Nurhan Abla olarak adlandırılan Nurhan Hanım tarafından evlerin duvarlarına yapılan resimle köyü sanki bir çiçek bahçesine çevirmiş. Nurhan Abla’nın tek istediği duvarına resim yapacağı evin beyaza boyatılması, ondan sonra küçüklüğünden beri resme meraklı olan hünerli eller tamamen doğaçlama biçimde ortaya birbirinden güzel resimler ortaya çıkarıyor.

Mutlaka ziyaret edilmesi gereken tamamen doğal bir köy olan Germiyan Köyü’nde Dilek Hanım’ın Otantik Evi, Musa Amca’nın ufak ama tarih dolu müzesi görmeniz gereken diğer yerler.

Kopanisti Peyniri, Şekeriçi Damat Lokumu, Pirinçli Mantı, Bazina ve Hurma Zeytini mutlaka tadına bakmanız gereken yerel lezzetlerden.

İzmir’e 80 kilometre mesafede bulunan Germiyan’a ulaşım, Çeşme otogarından kalkan otobüslerle sağlanmaktadır. Özel aracınızla ise İzmir Çeşme karayolundaki köy yoluna saparak ulaşmanız mümkündür.



Kaynak:gezipedia.net

Yorum Yap