Asırlara Meydan Okuyan Çandarlı Kalesi
Üç tarafı denizle çevrili 5 kulesi, mazgalları, kapısı, girişteki kitabesi ve duvarlarıyla asırlara meydan okuyan yapı, Anadolu’da en iyi korunmuş kaleler arasında gösteriliyor.
İzmir’in Dikili ilçesinde milattan önce 6’ncı yüzyılda yapılan ve bugünkü görünümü milattan sonra 14’üncü yüzyıla tarihlenen Çandarlı Kalesi, burçları, kuleleri ve savunma yapılarıyla ihtişamını koruyor.
Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olan Çandarlı Mahallesi’ndeki tarihi yapı, içinde bulunduğu yarımadanın karayla bağlandığı kısma yakın, doğu-batı yönünde eğimli, kayalık zemin üzerinde yer alıyor.
Milattan önce 6’ncı yüzyılda o dönemki adıyla Pitane’yi koruma amaçlı inşa edilen kale, milattan sonra 14’üncü yüzyılda Foça’yı ele geçiren Cenevizliler tarafından bugünkü görünümüne kavuşturuldu.
Osmanlı Sultanı 2’nci Murat döneminde fethedildikten sonra Sadrazam Çandarlı Halil Paşa 15’inci yüzyılda yeniden restore ettirilen kale, sağlamlaştırılıp korunaklı ve daha işlevli hale getirildi.
Üç tarafı denizle çevrili olan yarımadaya hakim, 5 kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarlarıyla dikkati çeken Çandarlı Kalesi’nde, Bergama Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazılarında farklı seviyelerde duvar kalıntıları ve döşemeler ortaya çıkarılırken iç avluda da bir Bizans sarnıcı tespit edildi.
Dünya Mirası Geçici Listesi’nde
Giriş kapısında bulunan ve bazı bölümleri silinen kitabesinde Fetih Suresi’nden ayetler yer alan, 1. derece arkeolojik sit alanı içinde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Çandarlı Kalesi, 2013 yılında “Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri” adıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.
Dikili Belediyesinin kontrolünde ücretsiz olarak ziyaret edilebilen yapıt, Anadolu Ajansı (AA) tarafından FPV drone ile görüntülendi.
AA