Smyrna Agorası’nda Tarih Yeniden Canlanıyor
İzmir’in kültürel mirasının korunması ve bu alanda farkındalık yaratılması için çalışmalarını yürüten Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Agorası’nı odağına alan ‘Kültürel Miras Yaşıyor’ projesi kapsamında ‘Smyrna Agorası Deneyim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Merkezin ziyaretçileri, geliştirilen yenilikçi miras araçları sayesinde Smyrna Agorası’nın geçmişini yeniden keşfedebilecek.
Deneyim Merkezi, Smyrna Agorası ören yerinin sınırları içerisinde yer alan ve 19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilen tescilli yapının yeniden işlevlendirilmesi sonucunda, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II” programı çerçevesinde oluşturuldu. Tescilli yapının güney kanadının ‘Smyrna Agorası Deneyim Merkezi’ olarak yeniden işlevlendirilmesi Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanlığı, İzmir Valiliği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Müze Müdürlüğü arasında gerçekleşen güç birliği sonucunda tamamlandı.
Projenin Çok Önemli Çıktıları Bulunuyor
Yaklaşık 2,5 milyon TL yatırım ile 15 ay süren ve uluslararası ortaklarla gerçekleştirilen projede, çeşitli etkinliklerin yanısıra proje sonrasında da hizmet vermeye devam edecek çok önemli çıktılar yer alıyor. Proje kapsamında her biri Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca dillerinde olmak üzere;
Smyrna Agorası Sanal Gerçeklik (VR) Uygulaması
Mobil Uygulama (Oyun ve AR İçerikli)
Kutu Oyunu ve Kazı Seti
Roma Dönemi Maketi
Belgesel
İnternet Sitesi
Dijital Panel
Hediyelik Eşyalar
Logo ve Kurumsal Kimlik Çalışması
İllüstratif Harita
Broşür
Kültürel Miras Eğitimleri
Fotoğraf Çekim Alanı
Motion Grafikler
hazırlandı.
23 Haziran 2022, perşembe akşamı gerçekleşen açılış etkinliği, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Mihriban Yanık, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı uzmanları, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Efes Müze Müdürü Cengiz Topal ile kültürel miras alanında çalışan çeşitli kurumların temsilcileri ile gerçekleşti. Açılış programında konuşan Kentimiz İzmir Derneği Genel Sekreteri Sedef Özer, “Dünya örneklerine baktığımızda, arkeolojik ve kültürel miras alanlarının tanıtımı, değerlerinin ve niteliklerinin ziyaretçilere iletilmesi için çok sayıda yenilikçi araç kullanıldığını görüyoruz. Biz de bu proje ile, Smyrna Agorası’nın ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığını, ziyaretçi sayısı ve ziyaretçi deneyimini artırmaya yönelik birtakım araçlar geliştirdik.” dedi ve 2021 yılının Nisan ayında başlanılan projede Haziran 2022 itibariyle sona gelindiğini ekledi.
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, yaptığı açılış konuşmasında gerçekleştirilen güç birliğini “İzmir’de güzel bir sinerji var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları bir arada çalışıyor. Bu şekilde İzmir’i başarıya götüreceğimize inanıyorum.” şeklinde değerlendirdi.
Arkeolog İlkay İvgin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı temsilen yaptığı konuşmasında; Kültürel Miras Yaşıyor projesinin 100’ün üzerindeki başvurunun içinden seçilen 22 projeden biri olduğunu ve projenin çıktılarından son derece memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Proje; arkeoloji, zanaat, kültür, tasarım ve teknolojiyi birleştiriyor
Uluslararası alanda iş birliği geliştirilerek Smyrna Agorası’nın tanıtılması için çalışılan ‘Kültürel Miras Yaşıyor’ projesinin ortakları arasında İtalya’dan Katanya Üniversitesi ve Santagata Vakfı ile Yunanistan’dan Egaleo Asya Minör Derneği yer alıyor. Kentimiz İzmir Derneği, ziyaretçilerin, Smyrna Agorası’nın geçmişini keşfetmesi için 21. yüzyılın teknolojisinden yararlanarak alana dair pek çok yenilikçi araç geliştirdi. Geliştirilen bu araçlar arasında Roma Dönemi maketi ve bu çalışmanın bir parçası dijital panel (kiosk), beş farklı kullanıcı etkileşimli senaryoya sahip sanal gerçeklik (VR) uygulaması, artırılmış gerçeklik (AR) destekli ve dört dilde sesli rehber ile içeren ‘Smyrna Agorası’ mobil uygulaması, çocuklar için geliştirilen bir kutu oyunu, belgesel film, hediyelik eşya, illüstratif harita ve dört dilde broşür yer alıyor.
Smyrna Agorası’nın Roma dönemindeki yaşam stilini yansıtan metaverse içeriği de ilk kez ziyaretçisi ile etkinlik günü buluştu. Sanal gerçeklik (VR) uygulaması ile dijital ortamı deneyimleyen ziyaretçiler, alana dair daha önce hayal edemedikleri bir gerçekliğe tanıklık ettiklerini ve bu deneyimin alanı bütünüyle hayal etmelerine önemli katkı sunduğunu aktardı. Proje, özellikle bu çıktısı ile İzmir’in uluslararası arenada yeni dünyaya attığı önemli bir adımı oluşturuyor. Kentimiz İzmir Derneği de bu bağlamda gelecek projeleri için sanal evrende yeni bir başlangıç yapıyor.
Kentimiz İzmir Derneği etkinlikte aynı zamanda üç dilde altyazı ile destekledikleri belgesel filmi, ‘Smyrna Agorası’nı da izleyicisi ile ilk kez buluşturdu. Belgesel, gerçekleşen lansmanının ardından Derneğin YouTube hesabından yayına girdi. Alanın ziyaretçi perspektifinden tanıtımını yaygınlaştıracak, kullanıcı dostu bir internet sitesi de smyrnaagorasi.com adresinden yayın hayatına başlarken artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi desteklenen ‘Smyrna Agorası’ mobil uygulaması da App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz kullanıma açıldı.