Kızlarağası Hanı
Kızlarağası Hanı İzmir‘in en iyi korunmuş tarihi hanlarından birisidir. Kemeraltı Çarşısı’nın içinde Halim Ağa Çarşısı diye bilinen bölgede, Hisar Camii, 906, 902 ve 871 sokaklar ile çevrili olan ve Osmanlı Mimarisinin günümüze gelen, İzmir’deki nadir eserlerinden olan han, diğer Osmanlı Hanları gibi çarşılı ve avlulu hanlar düzenindedir.
Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut’un Dârüssaade ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılmıştır. Her ne kadar yapının bulunan çeşmenin kitabesinde 1675 tarihi varsa da söz konusu çeşmenin bir başka yerden getirilerek buraya yerleştirildiği, ya da hanın yapımından önce aynı yerde bir çeşme bulunduğu ve kitabenin o çeşmeye ait olduğu düşünülmektedir.
Kızlarağası Hanı 4000m2’lik kareye yakın dikdörtgen planlı, avluya bakan kısımları iki katlı, ‘Çuha’ ve ‘Cevahir’ bedestenleri adları taşıyan, tek katlı 2 bedesteni olan, yaklaşık 500m2’lik avlusu ile görkemli bir yapıdır. Avlasunda bulunan iki katlı mescit günümüzde işlevini yitirmiş, alt katı kahve ocağı, ikinci katı ise işyeri olarak kullanılmaktadır.
1988–1993 yılları arasında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları, halı, kilim, gümüş takı, giyim eşyası ve malzemeleri, deri kıyafetler ve çarpıcı hediyelik eşyaların satışını yapan dükkânları bulmanız mümkündür.
Buradaki mistik havayı soluyarak avlusunda ve hanı çevreleyen sokaklarda çay ya da İzmir’e özel ‘Fincanda Pişen Türk Kahvesi’ni içebilir ve günün yorgunluğunu atabilirsiniz.