İzmir’in Nefes Aldıran Park ve Bahçe Alanları

Büyük şehirlerde, karmaşadan bir kaçış noktası olarak tasarlanan şehir parkları, sakin ve huzurlu atmosferiyle şehrin tüm hareketi ve karmaşasını silmekle beraber doğanın sükûnetiyle adeta ziyaretçilerini kucaklar.

İzmir’de şehir dışına çıkmadan doğanın içinde spor ve çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz park, bahçe ve rekreasyon alanlarını sizler için derledik.


Behçet Uz öncülüğünde 1 Ocak 1936 yılında kuruldu. Kültürpark'ın kurulmasındaki amaç, Atatürk'ün isteği doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle olan ekonomik ilişkilerini geliştirmekti. Kültürpark'ta 8,000'den fazla ağaç ve 200 civarı bitki türü bulunuyor. Ağaçlar ve bitki örtüsünün künyesi çıkarılmış ve ağaçlar sigortalanmıştır. Park alanında 1922 senesindeki yangın öncesinde Aziz Stepanos Kilisesi ve İzmir'deki Ermeni mahallesinin büyük kısmı bulunmaktaydı. Ancak yangın ile bölge harabe haline geldi. Kültürpark, pek çok kurum ve kuruluşun düzenlediği kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Yönetim yeri de parkın içinde olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı yıl boyunca sergilerden, tiyatro, konser ve film gösterimlerine dek çok sayıda etkinlik düzenliyor. İZFAŞ'ın İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamındaki etkinlikleri, TÜYAP İzmir Kitap Fuarı, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği Uluslararası İzmir Festivali bunlar arasında yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ile Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi de Kültürpark'taki diğer mekânlar. Kültürpark 420.000 m2 alan üzerine kurulu. İçinde 14 kapalı sergi salonu, 4 konferans salonu, Atatürk Açıkhava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Fuar Evlendirme Dairesi, Celal Atik Spor Salonu, Paraşüt Kulesi, Gençlik Tiyatrosu, Resim-Heykel Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi bulunuyor. 1850 metrelik koşu parkuru, kapalı spor salonu, tenis kortları, halı saha gibi spor etkinliklerine imkan sağlayan alanlar da var.
Türk halk ozanı Âşık Veysel'in adını taşıyan park, toplam 231.000 m2 alana sahiptir. Yapımına 2008'de başlanan park, 25 Eylül 2010'da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınmıştır. İçerisinde 12.000 m2'lik Buz Sporları Salonu, 5.000 kişilik kapasitesiyle İzmir'in en büyük amfitiyatrosu, 1.500 m2'lik yapay bir gölet, üç basketbol sahası, iki tenis sahası, bir mini futbol sahası, bir kafeterya, üç çocuk oyun alanı, yürüyüş yolları, 1,5 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu, dinlenme terasları ve otopark bulunmaktadır. Ekim 2019'da parkta yapımına başlanan yarı olimpik yüzme havuzu, Ekim 2020'de tamamlandı ve Haziran 2021'de hizmete girdi. Park genelinde ücretsiz Wi-Fi hizmeti sunulmaktadır.
Toplam 96.000 m2 alana sahip olan parkın içerisinde 1.400 metre uzunluğunda tartan pist, 1.000 metre uzunluğunda bisiklet yolu, basketbol ve tenis sahaları, kaykay pisti, kondisyon sahası, 50 araç kapasiteli açık otopark ve oyun alanları bulunmaktadır. 2015 yılı itibarıyla parkta 2.150 adet ağaç vardır.
Toplam 622.000 m2 alana sahip olan ormanda akasya, akçaağaç, çam, çınar, dişbudak, dut, erguvan, gladiçya, gravilla, gül ibrişim, ıhlamur, iğde, Kanada kavağı, katalpa, manolya, palmiye, servi, sığla, sofora, söğüt, süs elması, süs eriği ve tesbih gibi 20.659 ağaç vardır. Ormanın sol tarafında bir lagün yer almaktadır ve burada çeşitli kuş türleri yaşamaktadır. Ormanın içerisinde dinlenme alanları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları bulunmaktadır.Ayrıca bitişiğinde otopark ve ilçe terminali mevcuttur.
Susuzdede Parkı, toplam 46.000 m2 alana sahiptir. Göztepe Mahallesi'nde kendisiyle aynı adı taşıyan tepenin üzerinde yer alır. Cumhuriyetin ilanından önce Aya Agapi olarak adlandırılan tepe, Susuz Dede olarak bilinen bir ermişin burada ölmesi ve gömülmesi sonrasında onun adıyla anılmaya başlandı. Susuz Dede'nin mezarı insanların ziyaret edip adak adadıkları bir yerdir. Susuzdede Parkı, 1981'de Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edildikten sonra 1988'de 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi. Park, 2017'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi.
180 bin metrekarelik Behçet Uz Rekreasyon Alanı, İzmirlilerin kenti seyredebileceği terası, çocuk oyun alanı, sportif aktivite ve dinlenme alanları ile kentin yeni buluşma ve etkinlik merkezi.
Bostanlı'da bulunan park özellikle çocukların keyifli vakit geçirmeleri için tasarlanmıştır.
Büyük Park Bornova ilçesine bağlı Kazım Dirik mahallesi sınırları içerisindedir ve 1934 yılından beri hizmet vermektedir. Bu park önceki dönemlerde mezarlık olarak kullanılmaktaydı. İmarcı Vali Rahmi Bey uzun bir süre bugünkü askeri mahfel olan binada kaldı. Rahmi bey tarafından mezarlık kaldırılmış ve çevre düzenlemesi yaptırılmıştır. Daha sonra Cumhuriyetin 10. yılında Vali Kazım Dirik Paşa parkın geliştirilmesi, ortaya havuz yaptırılması ile ilgilendi. Ağaçlandırma çalışmaları ve çevre düzeni zaman içinde de geliştirildi. İçerisinde Ayfer Feray açık hava tiyatrosu, kızlar kahvesi, portakal kafe, uğur mumcu kültür merkezi, Bornova nikah salonu, Bornova belediyesi gençlik merkezi ve bir halı saha bulunmaktadır. Bornova’nın dinlenme ve buluşma mekanların başında gelmektedir. Parkın ortasında büyük fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır. Bunun dışında bol miktarda bank ve yeşil alan mevcuttur. Şehrin kalabalığından ve stresten uzak kalmak için çok güzel bir yerdir. İster yürüyüş yapın, ister kitap okuyun, isterseniz ailecek gelin burası herkese hitap ediyor. Özellikle çocukların çok eğlendiği park çocuklu aileler tarafından ilgi görmektedir.
Oyun alanları, egzersiz alanları, koşu parkuru, ağaç gölgesi altındaki banklar ve heykellerin bulunduğu geniş alana yayılmış bir parktır. Bornova'nın Çamdibi semtinde yer alır.
    Yorum Yap