“Doğa, Bahçeler, Düşler” Sergisine Davetlisiniz!

“Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi; sanat, doğa, bahçe ve insan arasındaki ilişkiyi Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen eserler aracılığıyla yeniden hatırlama fırsatı sunuyor. Resim, heykel, dekoratif sanatlar ve tekstil sanatı gibi sanatın farklı alanlarından seçilen, Türkiye ve yurtdışından önemli sanatçıların özgün bakış açılarını bir araya getiren sergi, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait sanatsal üretimin zaman içerisinde geçirdiği değişimi gözler önüne seriyor.

Sergide bahçe, kimi zaman mitler dünyasının ev sahibi, kimi zaman bir keyif mekanı, kimi zaman bir tarım alanı olarak tasvir edilmiş, bohem veya yapılandırılmış halleriyle karşımıza çıkıyor. Doğanın henüz insan tahribatına uğramadığı dönemlerde üretilmiş eserleri bir araya getiren sergi, aynı zamanda, insanın doğanın bir parçası olduğunu ve ancak doğayla var olabileceğini hatırlatma amacı taşıyor.

Bu sergi doğayla olan ilişkilerimizin ne kadar değiştiğini hatırlatmakla kalmıyor; hissetmediğimiz duyguları, bulunmadığımız zamanları, gitmediğimiz yerleri tablolar aracılığıyla biraz da olsa bize yakınlaştırıyor. İstanbul’un belki de hiç tanışmadığınız yüzüyle Türkiye’nin ressamlarının fırçasından çıkan tablolar aracılığıyla tanışıyorsunuz. Hiç bulunmadığınız ormanlara, bahçelere gitmiş gibi oluyor; o bahçelerde sohbet eden insanların çay saatine davetliymiş gibi hissediyorsunuz.

Yazarlar, filozoflar, coğrafyacılar… Sergide tabloların aralarına yerleştirilmiş farklı disiplinlerden birçok isme ait çarpıcı paragraflar yer alıyor. Zaman zaman karşılaşacağınız bu paragrafları okuduğunuzda baktığınız tablolar daha farklı anlamlarla yeniden karşınıza çıkacak. Sergiyi gezerken farklı isimlerden yapılmış bu alıntıları okumadan geçmeyiniz.

“Bahçe dünyanın en küçük parçasıdır ve aynı zamanda tüm dünyadır. Bahçe, Antik Çağ’ın başından beri, evrensel, mutlu bir tür heterotopyadır.”

Michel Foucault

Sergide yer alan eserler arasında; Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, John Atkinson Grimshaw gibi Avrupa resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra; Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi ülkemizin önemli ressamlarının peyzaj konulu eserleri de yer alıyor.

Tabloların yanı sıra, Jean-Baptiste Carpeaux, Albert-Ernest Carrier-Belleuse, Edouard Drouot gibi heykeltıraşların eserleri de seçkiyi oluşturan parçalar arasında. Pek çok farklı döneme ve üretim alanına ışık tutan sergide, 16.yüzyıl Flaman duvar halılarının yanı sıra, 19.yüzyıla tarihlenen ve Osmanlı saray halıları geleneğini yansıtan Feshane ve Kumkapı halıları yer alıyor.

Sergideki bir başka eser grubu da cam objelerden oluşuyor. Bahçe teması içerisinde yer alabilecek figürler Art Nouveau döneminin en önemli temsilcileri arasında gösterilebilecek Emile Galle ve Daum Nancy atölyelerinden çıkan cam eserlerde gözlenebiliyor.

“Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 7 Eylül 2021 – 30 Ocak 2022 tarihleri arasında İzmir Alsancak’ta bulunan Arkas Sanat Merkezi’nde gösterimde olacak. Pazartesi hariç, salı ve pazar günleri arasında açık olan sergiyi, 10.00 – 18.00 saatleri arasında hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Sergiyi İzmir Alsancak’ta bulunan sanat merkezinde ziyaret edemeyecek sanatseverler ise sergiyi online olarak sanal gezinti aracılığıyla “arkassanatmerkezi.com” bağlantısına giderek ziyaret edebilir.

Kaynak: https://www.soylentidergi.com/doga-bahceler-dusler-sergisine-davetlisiniz/

    Yorum Yap