Birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri

Birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri

Yazan: Ferhat Kaan Şahin

Farklı ülkelerden insanlar, yeni yıldan beklentilerini ilginç yöntemlerle ifade ediyor. Yeni yılı karşılama kutlamaları her kültüre göre değişiklik gösteriyor. Bu yıl dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını, bu kutlama ritüellerinin ne kadarını gerçekleştirmeye izin verecek, bilinmiyor. Eve özgü geleneklere devam edilse de sokaklarda kalabalıklarla gerçekleştirilen yeni yıl ritüelleri bu yıl pas geçilecek gibi görünüyor. İşte ülkelerin yeni yılı karşılarken sürdürdükleri birbirinden ilginç gelenekleri…

—-Japonya “Eski yıla ait kötü ruhları kovmak için” evlerin önüne ip asılan Japonya’da, yeni yılın ilk saniyelerine de kahkaha atılarak giriliyor.

—-Çin‘de de “geçmiş yıla ait kötü ruh ve şansızlığı kovmak amacıyla” evler temizleniyor. Ayrıca “şans getirmesi için” kırmızı zarflarda çocuklara para dağıtılıyor.

—-İsviçreliler, iyi ruhları temsil ettiğine inandıkları kostümleri giyerek yeni yılı karşılıyor.



—-Hollanda‘da “geçen yılın kötü ruhlarını kovmak, yeni yıla huzurlu ve mutlu girmek amacıyla” sokakta yılbaşı ağacı yakılıyor.

—-Şili‘de gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin, yeni yılda iş hayatının verimli geçeceğine inanılıyor.

—-Güney Afrika‘da ise “şans getirmesi için” eski ev eşyaları pencereden atılarak, yeni yıla yeni eşyalarla giriliyor.



—-İspanya’da ise saat 00.00’da 12 üzüm tanesi yutulup, yeni yılla ilgili dilek tutuluyor.

—-Danimarka‘da eski tabaklar kapı önünde kırılarak, kötü şansın gitmesi dileniyor.

—–Yunanistan O gün eve girerken kapıda nar kırılır. Bunun bereket ve mutluluk getireceğine inanılır. Şapellerin kapısının üzerine Hz. İsa’nın yeniden doğuşunu simgeleyen soğan asılır.

—–Hindistan dünyadaki en renkli ülke olmasını yeni yılda da koruyor. Herkes renkli çiçekler takıp canlı renklerde kıyafetler giyiyor. Hint kadınları baharı anımsatan sarı, turuncu, beyaz çiçekler takıyorlar. Çam yerine muz ve mango ağaçlarını süslüyorlar. Daha sonra gece yatmadan önce içine özel ve kutsal olan eşyalarını koydukları bir kutuyu başucuna koyuyor ve öyle uyuyorlar. Bunun yeni yılda mutluluk ve bereket getireceğine inanıyorlar.

—-Romanya‘da da ayı postu giyen insanlar sokakları gezip dans ediyor. Bu sayede kötü ruhların uzak durduğuna inanılıyor.



——Estonyalılar yeni yıl kutlamasında 7, 9 ya da 12 çeşit yemek yiyorlar. Bu yemekleri yemenin gelecek yılda yenilen yemek sayısı kadar güç katacağına inanıyorlar. Ve yılbaşı gecesi evi ziyaret eden ruhların olduğuna inandıkları için yemeklerin hiçbirini tam olarak bitirmiyorlar.

—–Tayland Yeni yıla arınarak girmek için su savaşları yapılır.

—–İrlandalı bekar kadınlar yeni yılda iyi şans için ve evlenecekleri adamla tanışmak için yastıklarının altına ökse otu yaprağı koyuyorlar.

—–Avusturalya Ortaçağ ve Pagan inanışına göre kötü ruhları kovmak için gürültü çıkartmak gerekiyor. Bu yüzden Avusturalya’da yeni yıl kutlamaları gürültülü geçiyor. Yaz mevsimine denk geldiğin için plaj partileri düzenliyorlar ve taktıkları uzun sakallarla sörf yapıyorlar.

—-İsveçliler yılbaşında herkese lusserkatter isimli safranlı tatlı ikram ediyor. Noel yemeklerini de tarçınlı bir çeşit muhallebiyle sona erdiriyorlar. Sürpriz ise kaselerin içine gizledikleri bademler. Tatlısında bademi bulanın evleneceğine inanılıyor. Kutlamalar babaların dışarıya çöp bırakmaya gidip Noel Baba kılığında geri dönmesiyle devam ediyor.

—-Filipinler Kesilip yuvarlak şekil verilmiş meyvelerle tabaklar hazırlanır. Bunun ertesi yıl mutluluk getireceğine inanılır.

—–Arjantin Gece yarısı çan çalarken fasulye yemenin ömür boyu şans getireceğine inanılır.

—–Ekvador Kötü şansı, düşmanı temsil eden insan suretleri, fotoğraflar sokakta yakılır.

—–Almanlar yeni yıla girerken reçelli ya da likörlü donutlar ve badem ezmesinden yapılmış domuzcuklar yiyorlar. Bunun onlara şans getireceklerine inanıyorlar. Ayrıca 1920’lerden kalan bir gelenek olarak Tek Kişilik Yemek adlı İngiliz Kabaresi oyununu izliyorlar.


Kaynak: https://www.pausedergi.com/birbirinden-ilginc-yilbasi-gelenekleri/

    Yorum Yap